Homepage

 

Cea mai mare frizerie din Bucuresti

Cea mai mare frizerie din Bucuresti

Cum şi-a propus Procopie Dinescu să cucerească piaţa atât de saturată cu o noua frizerie? Venea pe un tărâm cu mare tradiţie, chiar şi pentru Romania anului 1900.  Bărbierii au avut în târgul medieval al Bucureştilor una dintre primele bresle. Chiar dacă reşedinţele boiereşti aveau câte un bărbier, bărbieriile încep să prospere încă din secolul al XVII-lea. Moda orientală a bărbilor sau a frizurilor a căror formă semnifica chiar ierarhii sociale. Va lăsa treptat loc modei europene, care a conferit detaliului o altă semnificaţie socială. În timp ce pentru bărbaţi lucrurile s-au simplificat, coafura complicată a femeilor a început să prindă contur. Secolul al XIX-lea a însemnat o adevărată perioadă de schimbări în materie de modă capilară. Valahii din societatea înaltă renunţând cu mare greutate la bărbile tradiţionale pentru favoriţi briantinaţi.

Cea mai mare frizerie

În acest timp, când epoca «novecento» îşi trăia ritmul cel mai sofisticat, un bucureştean s-a impus pe piaţă cu frizeria „La briciul lui Rotschild”. Frizeria deschisa de Procopie Dinescu se afla „alături cu ceasornicăria d-lui B.Salter”.Mai veche şi care devenise, se înţelege, un punct de reper pe Calea Văcăreştilor. Îngeniosul frizer şi-a asumat o perioadă de studiu prin „capitalele mari ale Europei” unde a fost atent la „elementele de succes” ale confraţilor săi. Descoperirea făcută a fost foarte simplă: „ieftinătatea preţurilor învinge orice concurenţă”. Aplicarea ei i-a adus mulţi clienţi din sfera funcţionarilor publici, a „tinerimei comerciale, cât şi a păturii muncitoare”. Preţurile mici va impune – credea Procopie, „o mai deasă atenţie a îngrijirii părului”!

La vremea aceea, salariul unui institutor în învăţământul primar era de 60 de lei pe lună. Dacă s-ar fi tuns la „cea mai mare frizerie din ţară” ar fi plătit 20 de bani pentru „un tuns sau un ras”, iar pentru copii doar 15 bani. În week-end erau alte preţuri: 25 de bani. Se putea plăti şi un abonament lunar de zece rasuri cu 2 lei şi 50 de bani.

Dacă erai client fidel la cea mai mare frizerie, căpătai „dreptul de a fi pieptănat şi fricţionat cu chinină pentru distrugerea mătreţei”!  La orice ceas din zi va pofti clientul, absolut fără nici o plată.

Traditie lunga in frizerie la tuns, ras si frezat,numai ca vechile obiceiuri bune s-au cam pierdut.