Ultima actualizare:

Părul

Cu toate că nu este foarte vizibil, părul creşte pe toată suprafaţa corpului uman cu excepţia buzelor, palmelor şi a tălpilor. Evident, pe cea mai mare parte a corpului firele de păr sunt mult mai mici decât în zonele capilară, subaxilară şi pubiană.

Odată ras sau îndepărtat cu alte mijloace, părul de pe corp creşte înapoi până la dimensiunile la care a fost programat genetic. Cu alte cuvinte, acest tip de peri are o creştere finită.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre părul capilar sau barba bărbaţilor adulţi. Acestea daca nu sunt scurtate sau tăiate periodic, pot creşte până la dimensiuni impresionante.

Misterul creşterii necontenite a acestor tipuri de peri a fascinat de-a lungul timpului multe generaţii de oameni de ştiinţă.

Stiinţa actuală nu a venit încă cu o explicaţie unanim acceptată în cercurile de cercetători care au studiat fenomenologia creşterii părului uman.Dar există mai multe explicaţii care se bucură de o susţinere relativ ridicată în rândul acestora.

Conform unei astfel de explicaţii, corpul omenesc pierde cea mai mare parte din căldura generată de întregul organism prin creştetul capului. Prin urmare, părul de pe cap este un bun izolator natural. Tocmai din acest motiv, părul capilar are o creştere continuă pentru a compensa ruperea sa. Această calitate de a creşte continuu a sporit şansele de supravieţuire în cadrul primelor comunităţi umane care s-au stabilit acum multe mii de ani în zonele reci ale planetei. La fel, s-a demonstrat că părul capilar protejează capul de efectul căldurii puternice şi al razelor ultraviolete în cazul celor care trăiesc în zonele calde.

Barba

În ceea ce priveşte barba, ţinând cont că acesta creşte odată cu pubertatea. Marea parte a cercetătorilor sunt de părere că barba  a apărut şi evoluat în timp în rolul de caractere sexuale secundare masculine. Fiind asemănătoare ca rol cu coamele leilor sau babuinilor masculi. Cum şi în cazul acestor animale, masculii cu cele mai impozante coame au cele mai mari şanse de transmitere a genelor. Se crede că şi la oameni funcţionează acelaşi principiu reflectat în creşterea continuă a bărbii şi mustaţei.

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x