Ultima actualizare:

Cel mai probabil istoria foarfecii a inceput in jurul anilor 1500 i.Hr. in Egiptul Antic. Cea mai veche forma de foarfeca a fost descoperita in Mesopotamia si are 3000-4000 de ani vechime.

Aceasta era o foarfeca cu arc, formata din doua lame de bronz conectate la manere printr-o banda subtire si flexibila, curbata pentru a tine in aliniament cele doua lame. Acest lucru permitea lamelor sa se intalneasca atunci cand era stransa si se departau atunci cand erau eliberate.

foarfeca anitica

Foarfeca cu arc a continuat sa fie folosita in Europa pana in secolul al XVI-lea, desi foarfeca pivotanta din bronz sau din fier, in care lamele pivotau la un punct intre varfuri si manere.Stramosul direct al foarfecii, a fost inventata de romani in jurul anului 100. Aceasta foarfeca nu a intrat in uz doar in Roma Antica, ci si in China, Japonia si Korea.

Foarfeca fabricata din otel

In timpul Evului Mediu si al Renasterii, foarfeca cu arc era realizata prin incalzirea unei tije de fier sau otel. Dupa care era aplatizata, iar capetele erau transformate in lame. Centrul tijei era incalzita, indoita pentru a forma un arc, apoi racita si reincalzita pentru a-i oferi flexibilitate.

Compania “William Whiteley & Sons Ltd.” din Sheffield fabricau deja foarfece in anul 1760. Desi se crede ca englezii ar fi inceput comercializarea mult mai devreme. Prima marca inregistrata a fabricii, 332, a fost acordata in anul 1791.

Foarfecele pivotante nu au fost produse la scara larga pana in anul 1761. Pana cand Robert Hinchliffe a fabricat  o foarfeca moderna din otel turnat, intarit si lustruit. Hinchliffe a trait in Cheney Square, Londra si este cunoscut ca fiind primul producator excelent de foarfece”.

Matrita foarfeca antica

Antiques: Vintage industrial scissors 

In anul 1649, in Finlanda s-a fondat o fierarie in satul Fiskars aflat intre orasele Helsinki si Turku, unde fabricau foarfecele. In 1830, un nou proprietar a inceput fabricarea de cutiarie, prima din Finlanda, fabricand, printre alte obiecte, si foarfece cu marca Fiskars. In anul 1967, Corporatia “Fiskars” a introdus noi metode de fabricare a foarfecelor.

In secolul al XIX-lea, foarfecele erau fabricate manual, iar manerele erau decorate minutios.

In prezent acestea se gasesc pretutindeni pentru toate gusturile.

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x