Caderea parului
Durata de viata a unui fir de par este limitata. Parul se misca in radacina timp de 2-4 luni si apoi cade lasand loc altui fir. Capul pierde in mod normal intre 100 si 200 de fire pe zi .
Firele de par cresc din rădăcini numite foliculi. Vasele de sange de la baza fiecărui folicul ofera hrana vitala pentru cresterea parului. Creşterea părului în fiecare rădăcină apare într-un ciclu independente una de cealaltă.
În orice moment, aproximativ 90 la suta dintre firele de par de pe scalp sunt în faza de creştere, în timp ce restul de 10 la sută sunt în faza de repaus. Faza de creştere poate dura in medie de pana cinci ani, după care foliculul trece într-o fază de odihna, care poate dura pana la patru luni. La sfarsitul acestei faze, parul cade si este inlocuit de un fir de par nou. Aceasta este o parte perfect normala a ciclului de creştere. De fapt, într-o zi obisnuita, puteti pierde pana la 150 de fire de par.
Cand apare chelirea la barbati ?
La orice varsta (inclusiv in copilarie) oamenii pot prezenta un tip de cadere a parului numit alopecie. Aceasta provoaca de obicei aparitia unor mici portiuni de chelie, dar poate sa conduca si la caderea totala a parului. Se stie ca tragerea parului sau purtarea sa in coada stransa poate conduce la suprafete mici de par subtire sau lipsite de par.
Cateodata boala sau stresul opreste temporar cresterea de fire de noi fire de par. Ca rezultat, unele fire cad si lasa persoana respectiva, pentru o perioada, cu par rar.
Caderea parului incepe de obicei la timple si in partea de sus a capului spre spate,provocand pierderea liniei capilare si un loc chel.
Uneori, progreseaza în continuare pana cand cele doua sectiuni devin unite, lasand un model de potcoava pe partile laterale si din spate a capului.
Un par sanatos este strălucitor si puternic. Dacă al tău nu are aceste calităţi inseamna ca faci niste greseli sau ai o problema de sanatate. Vestea bună este că toate aceste probleme pot fi remediate.
Cauze:
- dereglare hormonală
- stres
- deficienţă de calciu
- lipsa vitaminei A
- deficienţă de zinc
- alimentaţie dezechilibrată
Sfaturi pentru tratament
- aplică produsele cosmetice doar pe firul de păr, nu şi pe rădăcină
- utilizează produse pe bază de petrol sau glicerină
- foloseşte rar sau deloc placa de păr
Ce să mănânci ca sa combati caderea parului
„Include în dieta ta zilnică castravete, ardei gras şi cartof pentru că sunt bogate în siliciu şi întreţin părul. De asemenea, carnea ajută, fiind un aliment bogat în fier”, explică dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Usturoiul rezolvă caderea parului
„În medicina chineză, căderea părului este legată de un dezechilibru la nivelul rinichilor. Energia rinichilor scade în intensitate odată cu înaintarea în vârstă, însă cei cărora le cade mult păr, indiferent de vârstă, au la îndemână un remediu: usturoiul. Pisaţi usturoiul şi masaţi-vă rădăcinile părului, după care aşteptaţi jumătate de oră. Mirosul poate persista până la trei zile, dar efectele se văd imediat”, explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.
Ardeiul iute tratează rădăcina
Tinctura de ardei iute favorizează circulaţia la nivelul rădăcinii firului de păr şi favorizează îndesirea podoabei capilare. Se prepară prin macerarea timp de opt zile a 200 de grame de ardei iute în 100 de ml de alcool. Cu tinctură se masează rădăcina părului, de două ori pe săptămână.
Masaj cu propolis
Alifia de propolis este un alt tratament împotriva căderii părului. Se fac masaje zilnice ale pielii capului, iar tratamentul poate dura şi jumătate de an.
15 minute/zi cu ulei de ricin
Pentru persoanele care suferă de alopecie, uleiul de ricin poatefi considerat mană cerească. Timp de 15 minute pe zi trebuie să masaţi scalpul cu el, iar rezultatele vor deveni vizibile în 30 de zile.
0,4 mm pe zi. Cu atât creşte firul de păr.